fbpx
Sari la conținut
Scoala de dans - DANSUL, SPORT ELITIST?

DANSUL, SPORT ELITIST?

  • de
Distribuie

dansul sportiv - un sport elitist? scoli de dans,curs de dans,dansuri sportive,cursuri de dans pentru copii,scoala dans,curs dans,dans sportiv copii,cursuri dans copii bucuresti,dans sportiv bucuresti,lecti de dans,lectii dans,scoala dans bucuresti,cursuri dans sportiv bucuresti,cursuri de dans sportiv bucuresti,cursuri de dans in bucuresti,cursuri de dans copii bucuresti,cursuri de dans sector 3,curs dans bucuresti,curs de dans bucuresti,curs dans copii,scoala de dans copii,cursuri de dans pentru copii sector 3,scoli dans bucuresti,cursuri dans sportiv,cursuri de dans sportiv,cursuri de dans pt copii,scoala de dans sportiv,cursuri dans pentru copii,lectii de dans sportiv,cursuri de dans pt copii bucuresti,dans sportiv pentru copii,lectii de dans bucuresti,cursuri de dans sector 4,cursuri de dans pentru copii sector 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din multitudinea de sporturi si activitati sportive, se disting cateva, asa numite “sporturi elitiste”. Nici nu stiu cu certitudine daca expresia este corecta, gandindu-ma doar la definitia cuvantului elita. Conform dictionarelor elitele sunt persone privilegiate social si financiar, dar si cu calitati intelectuale certe.  Sporturile elitiste sunt considerate cele pe care pentru a le putea practica in conditii de competitivitate trebuie sa cheltui sume mari de bani, sume ce nu sunt la indemana omului de rand.

Cele mai cunoscute sporturi elitiste sunt golful, tenisul, hipismul, sporturile nautice. Echipamentele necesare performantei in astfel de sporturi se ridica la cifre astronomice si putini le poseda. Consider insa ca orice sport de performanta presupune costuri uneori mari. Banalul atletism (desi poti alerga in jurul blocului pe gratis) necesita cel putin niste pantofi sport de calitate, uneori greu de achizitionat.

In unele discutii apare si dansul sportiv, considerat a fi un sport al elitelor. De ce ? Pentru ca se presupune a fi un sport scump. Este foarte adevarat ca fara investitii de timp si bani nu poate fi facuta performanta in dans. Daca in perioada de inceput consturile nu presupun decat niste pantofi de dans ieftini (uneori nici aceia obligatorii) si o rochita pentru fete facuta in casa de catre bunica, la nivel superior vorbim de pantofi de sute de euro iar rochiile fetelor pot costa cateva mii. Numai antrenamentul de grup nu va propulsa nicio pereche in fruntea clasamentelor si deci se impun antrenamente individuale cu antrenori specializati, cantonamente si stagii de pregatire costisitoare, uneori in strainatate. Dupa toate aceste cheltuieli urmeaza prezenta in competitii internationale de prestigiu si deci transport, cazare, masa, taxe de inscriere, toate acestea cumuland alte sume imposibil de suportat de catre unii dansatori.

Daca ne rezumam numai la resursele financiare ce trebuie cheltuite pentru performanta in dansul sportiv, putem spune cu siguranta ca este un sport elitist. Dar elitele presupun (confom definitiilor) persoane cu statut social si intelectual superior. Din observatiile mele, majoritatea dansatorilor provin din familii normale, nu neaparat cu statut social privilegiat si cu siguranta nu cu veleitati de intelectuali rasati.

Pentru ca cei mai mult cititori ai site-ului hobby dance sunteti dansatori sau aveti legatura cu dansul intr-un fel sau altul, cred ca ar fi interesant de aflat care este dansul favorit al fiecaruia din voi si de ce. Stiu ca cei mai multi din aceasta comunitate sunt dansatori de dans sportiv dar nu excludem nici alte stiluri de dans. Presupun, nu stiu daca si corect, ca cei ce locuiesc prin satele si comunele tarii, dar nu numai ei, sunt atrasi de dansurile populare, cu traditiile lor ancestrale ce se pastreaza din generatie in generatie. Muzica populara si dansurile traditionale romanesti ne fac sa ne amintim de radacinile neamului din care facem parte. Multe dintre acestea trebuie pastrate cu sfintenie caci ne definesc ca popor. Daca insa traditiile noastre nu ne ating vreo coarda sensibila, poate preferam dansurile traditionale ale altor popoare, dansuri poate ceva mai comerciale, cu care ne putem distra prin cluburi si discoteci. Poate ne place salsa, cu ale ei prize complicate si piruete ce fac deliciul publicului si cu muzica rapida si presarata cu picanterii orchestrale ce aduce aminte de sosul iute cu aceeasi denumire. Tot prin cluburile de profil putem dansa voiosul merengue sau pasionanta bachata cu ale ei imbratisari unduitoare. Avem su siguranta preferinte si daca suntem dansatori de dans sportiv. Ne poate placea mai mult una sau alta din cele doua sectiuni. Daca suntem ceva mai clasici in gandire si comportament cu siguranta vom aprecia clasicul vals (lent sau vienez) cu a lui eleganta plutire ce nu se va demoda niciodata. Sau poate tangoul (inclusiv varianta traditionala argentiniana) ce poate naste pasiuni arzatoare. De ce nu ne-ar putea placea sobrul si fluidul slowfox sau poate vitalul si saltaretul quickstep? Pasionatii de muzica si dansuri latino-americane, vor prefera ritmurile sambei ce aminteste de culorile tipatoare si de veselia carnavalului de la Rio. Daca ne place Cuba atunci cu siguranta vom avea preferinta pentru energicul cha cha cha sau pentru lasciva si arzatoarea rumba. Fierbintele sange latin si curajul aratat in arena cu tauri furiosi vor face pe unii sa prefere paso doble, iar cei veseli si plini de energie vor dansa mai degraba un jive indracit. Nu toata lumea insa apreciaza musica usoara. Pasionatii de muzica clasica sau de opera vor fi sensibilizati de balet iar la celalalt pol, modernistii vor aprecia mai degraba dansul contemporan, jazz-ul sau hip-hop-ul Daca in general iubesti dansul, vei aprecia deopotriva toate stilurile, dar intotdeuna va fi unul care va rezona mai bine cu personalitatea ta. Care este acela ? Care este dansul tau preferat ?             In aceste conditii putem spune ca dansul sportiv este un sport elitist?

by Corvin Constantinescu
Summary
DANSUL, SPORT ELITIST?
Article Name
DANSUL, SPORT ELITIST?
Description
In unele discutii apare dansul sportiv, considerat a fi un sport al elitelor. De ce? Pentru ca se presupune a fi un sport scump.Este adevarat sau fals?
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.