Codul de conduita al arbitrilor Federatiei Romane de Dans Sportiv
Codul de conduita al arbitrilor Federatiei Romane de Dans Sportiv
Conflict de interese – Codul de conduita al arbitrilor Federatiei Romane de Dans Sportiv
Un conflict de interese reprezinta orice interes, relatie, asociere sau activitate care este incompatibila cu obligatia unui arbitru de a asigura arbitrarea tuturor concurentilor pe baza meritelor acestora, fara nici o partinire sau constrangere.
Conflictele de interese apar in special atunci cand interesele personale ale unui arbitru influenteaza modul in care arbitreza acesta/aceasta sau capacitatea sa de a actiona in interesul FRDS, care este acelasi cu interesul concurentilor.
Un arbitru trebuie sa respecte regulile privind conflictul de interese stabilit prin acest Cod si are obligatia de a se retrage din cadrul Comisiei de arbitraj in cazul in care se iveste un conflict de interese real.
Reguli de comportament pentru arbitri – Codul de conduita al arbitrilor Federatiei Romane de Dans Sportiv
* Se va retrage din comisia de arbitraj si nu va arbitra intr-o competitie cu nici o ocazie, daca stie sau considera ca starea sa fizica sau psihica nu ii permite sa isi desfasoare activitatea in mod corespunzator si fara probleme.
* Se va retrage din comisia de arbitraj si nu va arbitra intr-o competitie cu nici o ocazie, daca o persoana care concureaza in cadrul acelei competitii este un membru de familie (apropiat sau mai departat, indifferent de gradul de rudenie) al sau sau in cazul in care are o relatie de notorietate cu una dintre persoanele care concureaza, ceea ce face ca activitatea sa de arbitraj in cadrul acelei competitii sa fie considerata nepotrivita.
* Pentru o mai buna clarificare, termenii familie apropiata sau mai departata” include orice persoana cu care arbitrul este inrudit direct sau prin casatorie prin alianta pana la veri de gradul I, prin adoptie sau cu care arbitrul traieste sau cohabiteaza.
* Nu va accepta bani, premii, articole sau lucruri cu valoare materiala, favoruri sau promisiuni.
* Nu va deforma sau ascunde adevarul in legatura cu nivelul sau de acreditare sau experienta.
* Nu va face nici o declaratie falsa in legatura cu licenta sa de arbitraj.
* Nu va ameninta sa puncteze o pereche intr-un anumit fel cu scopul de a obtine un avantaj pentru sine insusi sau pentru o terta parte, sau cu scopul de a constrange concurentii sa faca sau sa nu faca ceva, astfel incat sa afecteze in mod incorect rezultatul unei competitii.
* Nu va ameninta nici o pereche in timpul desfasurarii unei competitii in cadrul careia arbitreaza si la care participa perechea respectiva, inclusiv nu va ameninta sa puncteze perechea intr-un anumit fel si nu va ameninta perechea folosind limbajul corpului (de exemplu, expresii faciale) sau comentarii verbale cu scopul de a afecta in mod incorect rezultatul unei competitii.
* Nu va antrena, preda sau da sfaturi nici unei perechi care participa la o competitie in cadrul careia arbitreaza.
* Se va abtine de la luarea in public a unei pozitii partinitoare in legatura cu orice pereche pe care o arbitreaza.
* Nu va incerca in nici un mod sa influenteze sau sa intimideze un alt arbitru.
* Daca nu este membru al comisiei de arbitraj de la o competitie, nu va discuta cu nici unul dintre arbitrii inclusi in cadrul acestei comisii in legatura cu modul in care s-a prezentat un concurent care participa la acea competitie, inainte de incheierea rundei finale.
* Nu va discuta modul in care s-a prezentat un anumit concurent cu concurentul respectiv inainte de incheierea rundei finale, in cadrul oricarei competitiii in care arbitreaza.
* Nu va incerca sa influenteze rezultatul unei competitii in alt mod decat notand toate perechile participante pe baza calitatilor pe care le-au demonstrat in cadrul competitiei respective.
* Nu va puncta sau ameninta ca puncteaza o pereche in alt mod decat pe baza calitatilor demonstrate de acestia in cadrul competitiei.
* Nu se va angaja in nici o actiune care are ca scop obtinerea unui avantaj injust pentru un concurent in defavoarea altor concurenti.
* Daca discuta cu alti colegi arbitri, spectatori, concurenti sau antrenori in timpul desfasurarii unei competitii nu ii este permis sa discute despre modul in care s-a prezentat vreo pereche pe care o arbitreaza, pana nu se incheie ultima runda a tuturor sectiunilor la care participa perechea respectiva.
* Cand este insarcinat cu responsabilitati de arbitraj in cadrul unei competitii, indiferent de statutul competitiei, arbitrul nu se va afla sub influenta bauturi lor alcoolice sau halucinogene, pshihotrope sau medicatie antidepresiva pe perioada desfasurarii efective a arbitrajului.
Conduita arbitrilor – Codul de conduita al arbitrilor Federatiei Romane de Dans Sportiv
Arbitrii ocupa o pozitie care le confera increderea celorlalti in calitatile lor de arbitrii. Drept urmare, se cere un standard mai ridicat de conduita din partea arbitrilor decat din partea altor persoane, inainte, in timpul si dupa desfasurarea competitiilor in cadrul carora arbitreza.
Arbitrii vor respecta urmatoarele reguli de conduita, astfel incat sa sustina cele mai ridicate standarde de conduita:
* Conduita unui arbitru, atat in momentul in care arbitreaza cat si atunci cand nu arbitreaza, trebuie sa respecte principiile spiritului sportiv. Un arbitru nu trebuie sa se comporte in mod indoielnic sau nepotrivit in public sau in orice ocazie legata de dansul sportiv, indiferent de calitatea cu care sunt investiti membrii publicului (inclusiv concurenti, spectatori si reprezentanti ai mass-media).
* Sa fie consecvent, obiectiv in deciziile sale. Un arbitraj partinitor sau inconsecvent submineaza insusi fundamentul unei competitii.
* Sa nu puna la indoiala in mod public judecata, onestitatea sau increderea colegilor sai arbitri.
* In cazul in care arbitreaza o pereche care nu se mai antreneaza cu el/ea, trebuie sa fie atent(a) sa nu judece perechea pe baza comparatiei dintre cele doua metode de antrenament – a sa si a antrenorului actual al perechii.
* Sa-si mentina si sa-si dezvolte abilitatile de arbitraj informandu-se asupra noutatilor privind tehnica, stilul si principiile solide de arbitraj, stabilite de FRDS (WDSF).
Nimic din acest cod nu se respectă în cadrul unui eveniment sportiv!